Alimentaţia copilului
Nevoile nutritive ale copilului trebuie individualizate, în funcţie de creşterea normală în greutate precum şi de starea lui de sănătate.
Raţia optimă a copilului este reprezentată" de canitatea cea mai mică de calorii cu care copilul creşte bine ; această valoare poate fi stabilită prin urmărirea' fiecărui copil în parte. Cifrele indicate de diverşi autori au o valoare orientativă şi sînt aproximativ următoarele :
% cal/zi
1. între 1— 3 ani ... . 90—100 cal/kg/zi . . . . 1 000—1400
2. între 3— 7. ani 70— 80 cal/kg/zi ....1 500—1 800
3. între 7—12 ani . . . 50— 65 cal/kg/zi . . . .. 1 800—2 200
4. între 12—15 ani . . . 45— 50 cal/kg/zi ....2200—2600
5. peste 15 ani 30— 42 cal/kg/zi .... 2 500—3 500
Necesarul de calorii, care reprezintă nevoile nutritive zilnice ale copilului, vor fi acoperite prin alimentólo ingerate reprezentând raţia alimentara- zilnică. pentru ca raţia alimentară să asigure creşterea normală a copilului este necesar ca principiile alimentare (proteine, lipide, glucide), precum şi vitaminele, minera lele şi . apa, sa fie prezente în anumite proporţii.
Raportul optim dintre principiile alimentare este :
proteine 1
lipide 1
glucide 4
1. Proteinele sînt necesare menţinerii vieţii şi dezvoltării organismului.
Nevoile, zilnice de proteine variază în funcţie de vîrstă La copil 2/3 din proteinele alimentare trebuie să fie de origine animală şi 1./3 de origine vegetală. Alimentele cele mai bogate în proteine sînt cele de origine animală ; astfel, brînza de vacă, proaspătă, conţine 24 0/o, carnea 20%, peştele 16%, ouăle 13°/o, laptele de vacă 3,4%. Dintre produsele făinoase, făina de grîu conţine 12%, fulgii de ovăz 10°/o, grisul 8%, orezul 7o/0, pîin^a albă 9%. Proteinele animale sînt .cele mai bine utilizate de organism fiind superioare de două ori proteinelor vegetale. ;
Un gram de proteine furnizează 4,1 calorii. Proporţia de proteine în alimentaţie trebuie să reprezinte 10-12% din aportul energetic. Alimentaţia raţională conţine cel puţin jumătate din proteine „de înaltă valoare", adică proteine de origine animală, iar restul sub formă de proteine vegetale.
Lipsa proteinelor din alimentare sau prezenţa lor. în cantitate redusă determină tulburări grave de nutriţie şi creştere, rezistenţa la infecţii scade, musculatura devine flască, apar edeme carenţiale şi anemie. De asemenea, o alimentaţie săracă în proteine împiedică absorbţia' sărurilor de calciu şi fosfor necesare alcătuirii osului. Se ştie că şcolarii între 7 şi 18 ani au o creştere in înălţime de 40—50 cm, creştere care se face prin alungirea oaselor. Dacă nu există suficiente proteine în organism şi absorbţia calciului şi fosforului se face deficitar, compoziţia osului se modifică şi pot apare îmbolnăviri.
Pe lîngă rolul pe care îl au în construirea de celule şi ţesuturi noi, proteinele influenţează funcţionarea glandelor cu secreţie internă, glande cate contribuie la creşterea organismului copilului şi la transformarea acestora în adolescenţi şi adulţi.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)